کاربرد شبیهسازی در معدن و صنایع معدنی
کارایی، بهرهوری و سوددهی سه رکن اصلی یک فعالیت معدنی مدرن است. برای افزایش شاخصهای ذکر شده، نیاز به نوآوری و خلاقیت هم در نحوه استفاده از منابع و هم در نحوه بکارگیری تکنولوژیهای جدید دارد.
وفقه در فرآیندهای معدنی منجر به ایجاد ضرر هنگفتی میگردد و بنابراین رسیدن به بهترین حالت به صورت سعی و خطا عملاً غیرممکن است و بهرهوری بلند مدت را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. برای این منظور از ابزار شبیهسازی برای مدلسازی سیستم استفاده میشود که بتوان در آن تمامی تغییرات را ایجاد و نتایج آن را مشاهده کرد و آن هم بدون ذرهای تاخیر در فرآیند واقعی معدن.
ابزار شبیهسازی در بهینهسازی فرآیندهای مرتبط با بهینهسازی گودال (Pit Optimization)، توسعه برنامه استخراج بهینه تا افزایش کارایی در فرآیندها میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. در این راستا، جواب تمامی سوالات “چه میشود اگر؟” را میتوان از مدل شبیهسازی ساخته شده استخراج نمود. این تحلیل سناریوها کاملاً با در نظر گرفتن محدودیتها و ریسکهای سیستم خواهد بود.
مدلسازی محدودیتهای تردد وسایل نقلیه در داخل و اطراف یک معدن نیز از دیگر کاربردهای شبیهسازی در حوزه معدن است که منجر به استخراج مسیر بهینه و زمانبندی دقیق میگردد. همچنین شبیهسازی میزان در دسترس بودن ماشینآلات (با در نظر مباحث نگهداری و تعمیرات) و نحوه برنامهریزی حمل و نقل نیز از دیگر مزایای استفاده از ابزار شبیهسازی است.
به منظور آشنایی بیشتر با ابزار شبیهسازی و کاربرد آن در حوزه معدن، در زیر چند مدل شبیهسازی آزمایشی در حوزه معدن که با استفاده از نرمافزار شبیهسازی AnyLogic توسعه داده شدهاند، قابل مشاهده است.